(ועוד כמה שתפסו טרמפ על הדרך)
לפאול, שנמאס לו כבר מהקלידים
באחד הסרטים היפים והמטרידים שראיתי (ולכן ראיתי אותו רק פעם אחת, לא יכולתי לעשות את זה לעצמי פעם שנייה) אנטואן, שבהתחלה אנחנו רואים אותו כילד, לומד מאביו שהוא יכול לעשות הכול ולהשיג כל מה שירצה, אם רק ירצה את זה חזק מספיק. הסרט נקרא "בעלה של הספרית" – כי זו משאלתו של הילד. הוא מאוהב בספרית הדשנה (שיום אחד הוא רואה אותה, בעוברו ליד המספרה, שכובה מעולפת או מתה, לא ברור – גם לא ברור אם הוא מבין מה שראה, אבל קחו את כל התיאורים שלי בעירבון מוגבל, כאמור ראיתי את הסרט מזמן, ייתכן שאני כותבת עכשיו קצת לתוך הסרט, לא רק עליו, ובכוונה עכשיו אני גם נמנעת מלצפות בו שוב ולדייק את עצמי) וכשבארוחת הערב הוא עונה לשאלה "מה תעשה כשתגדל" בתשובה "אני אהיה בעלה של הספרית" הוא חוטף בו-במקום סטירה מצלצלת מאבא שלו. אבל בזכות מה שאמר לו אביו הוא גם מצליח לארגן לו ולחבריו ערמת חול מרשימה בשביל הטירה שהם בונים בחוף (או שמא היה מדובר בחומת חול, מעין שובר גלים שישמור על הטירה שלהם מפני הים) כי הוא רוצה מספיק, אז ברגע של תושייה והעזה הוא רץ אל הטרקטור ומסביר לנהג מה הוא מבקש, והנהג עוזר להם, כמובן, ומרים עם המנוף, בניצוחו של אנטואן, את כל החול שהם צריכים.
והרבה שנים אח"כ, והוא כבר מבוגר, הוא פוגש את הספרית שלו. בעלת מספרה יפה ובודדה, והוא בא להסתפר אצלה. פעם אחת, פעם שנייה. ובסיומה של התספורת השנייה (סמלית למדי, כבר לא נשארו לו הרבה שערות על הראש) הוא מעז להרים מבט אל המראה, למצוא את מבטה ולשאול אותה, דרך המראה, אם תסכים להתחתן איתו. היא לא עונה. אבל בפעם הבאה, היא מוצאת רגע שהם עומדים זה מול זה ואומרת לו ברצינות רבה, שבקשר להצעתו, אם הוא לא התבדח, התשובה היא כן. הוא מחייך אליה ופניו הם פני ילד בן 11.
[הכתיבה, כמו כל דבר עכשיו, באה בקושי. מתוך מאבק. לומר לעצמי להמשיך, לומר לעצמי להפסיק. אם לא אכריח לא יהיה טקסט. ימשיך המלמול הפנימי, כמו הקלדה עיוורת על מקשים שלא משאירים עקבות, או אולי משאירים בליל דבוק וחסר פשר שאין לו מובן בשום שפה כי לחצתי על המקשים השכנים, "נפלתי על יד", כל מי שלמד אי פעם פסנתר מבין את הביטוי הזה, כי יש ליפול ויש ליפול, גם ליפול צריך נכון]
ואז מתחילים חיי האושר השקט שלהם יחד, שניהם לבד, כמעט כל הזמן במספרה. כמה סצנות מאוד מאוד ארוטיות – אולי קצת מוגזמות, או מביכות, ועל כן עוד יותר ארוטיות. אני זוכרת משפט אחד שהוא אומר לה, משפט צרפתי להפליא, כשהיא אומרת שהיא חושבת לעשות דיאטה: "אם תרזי ולו חצי קילו אזרוק את עצמי מתחת לרכבת".
בסוף היא מתאבדת. פורשת בשיא, מה שנקרא. אני לא זוכרת אם היא משאירה פתק שבו היא מסבירה בדיוק את זה, כלומר: שהיא לא יכולה יותר להכיל את האושר הזה, או שהיא רוצה לעזוב כל עוד הם מאושרים. בכל אופן, הוא נשאר לשבת במספרה, חושב עליה, מדי פעם נכנס מישהו והוא שם מוזיקה ערבית בטייפ, כמו שנהג לעשות אז כשעוד היתה, ורוקד, רואה אותה בכל מקום כאילו היא עדיין שם, אולי אפילו מדבר איתה. הזיכרונות מהסרט מתערבבים עכשיו עם משאלות הלב (ומשאלות הלב, על כך כבר המליץ ויזלטיר מזמן, יוצאו להורג).
למה נזכרתי עכשיו בסרט היפה והקשה הזה? כי – אני מנסה – למרות שהוא רווי כולו בהתרוננות ארוטית, הסרט הזה אומר משהו שנתקע כמו עצם בגרון על כוחו של הרצון, ועל הקללה שבמשאלות שמתגשמות.
יש קושי, כמובן, גם בבלבול, בחוסר הוודאות מה אני רוצה, לאן ללכת, אבל בתוך הקושי קיימת גם הבנה שמדובר במצב זמני, קטע מתהליך. ואילו ברצון החזק, החד משמעי, יש איזו קללה שמבטלת כל ממד של זמן, מערערת כל אמון בתהליכים. אתה יודע בוודאות שזה מה שאתה רוצה (לעשות בחייך, למשל), אז אם אתה לא עושה את זה הכאב מייסר פי כמה, כי אתה מרגיש שאתה לא חי את חייך, או שאתה לא במקום שבו אתה אמור להיות.
"כשרצון נענה הוא מתבטל / אלא אם מידת תובענותו / היא גאונית" (וולך, כמובן). אכן. ואם הוא אכן גאוני, הרצון הזה, הוא נעשה נצחי. הוא יהפוך את החיים למעגל, או לנרטיב טלאולוגי, שבו שוב ושוב יקרה אותו דבר. עדיף כבר לא לדעת מה רוצים.
ויכולתי לכתוב את כל מה שכתבתי עד עכשיו על "מלהולנד דרייב" של לינץ', שאומר בהיפוך משהו דומה. שם הרצון נשאר פנטזיה, מתחבר עם הצפייה שלנו כאקט של מימוש מסוים, חלקי, של הפנטזיה הפרטית. הקולנוע הוא המדיום האולטימטיבי לטשטוש בין פנטזיה ומימוש, בין חיים למשאלה. יותר מכל אמנות אחרת, כי חוש הראייה הוא – מה לעשות (וכמה מודרניסטי מצדי) – בכל זאת קצת דומיננטי יותר מהחושים האחרים. מה שמזכיר לי עוד שיר של ויזלטיר:
[במחזור "מושגים", מתוך מכתבים ושירים אחרים, 1986]
1
חוּשׁ הָרְאִיָּה הוּא הַחוּשׁ הַמְחֻסָּן בְּיוֹתֵר
מִפְּנֵי הַמּוּחָשׁ. לֹא כְּמוֹ הָאֹזֶן הַפְּגִיעָה,
הַנְּחִירַיִם, הַחֵךְ. הָרַעַשׁ מַחֲרִישׁ
אָזְנַיִם, הָרֵיחַ הָרַע מְסַחְרֵר, הַלַּהַט כּוֹוֶה אֶת הַחֵךְ:
אֲבָל הָעָיִן לֹא תִּבָּקַע לְמַרְאֵה הַגּוּף הַמְרֻטָּשׁ. עַל-פְּנֵי הַזְּוָעָה
הִיא עוֹבֶרֶת כְּיָד
מְלַטֶּפֶת חָתוּל
בְּלִי מֵשִׂים.
ושימו לב להכרחיות הצלילית של "תִּבָּקַע", אחרי ה"כּוֹוֶה". זו הכרחיות מניפולטיבית לגמרי, אבל אי אפשר לסרב לה גם אם רוצים. ברור: הלהט כווה את החך, והעין אל מול זה אמורה להיבקע, והנה היא "עוברת" "בלי משים". אכן. ויחד עם זאת גם ההפך, כמובן: שהרי אותה עין היא גם זאת שקוראת את הטקסט הנוכחי, המנסה לאתגר את קהותה. והשיר כאילו מתחרה עם הדימוי הויזואלי ה"מקורי": מי מהם יצליח "לזהם" אותנו בכל זאת במוחש, לשבור את מערכת החיסון שלנו, שכבר ראתה הכול.
ומוטב גם לסיים עכשיו, עם ויזלטיר נוסף, מהספר החדש, "מרודים וסונטות" (כבר לא כ"כ חדש, אני יודעת, אבל אני אטית להחריד כשזה מגיע לשירה. לאט לאט אני קוראת את הספר הזה. גם כשנדמה לי שקראתי אני באה אחרי כמה חודשים ונדהמת להבין שלא ראיתי כלום קודם, כאילו לא קראתי בכלל, ומתחילה עוד פעם, וחוזר חלילה. אולי זה סימנה של שירת אמת, שירה טובה ממש, שבניגוד לפרוזה עיונית או בדיונית אי אפשר לעכל אותה. היא נשארת עצם זר, תקועה בגרון. אי אפשר להבין אותה ואי אפשר להתגבר עליה, או להתבגר ממנה. אפשר רק להפסיק לנשום בנוכחותה, להיחנק ממנה.)
שיר קטן שהתחבא שם וענה לי מראש, חכם ויבש כדרכו, על אורפאה שלי, אבל אני שמחה שלא ראיתי אותו קודם. ואם ראיתי כנראה שכחתי בכוונה. רציתי להסב את המבט, רציתי לחזור, רציתי לכתוב את השיר, לחיות עוד פעם את הסרט הפרטי שלי. אבל זה היה כאן כל הזמן, המתין לרגע שארצה לקרוא (גם את מה שידי שלי כתבה לי):
אֶוּרידיקֶה?
אֶתְמוֹל כִּמְעַט שֶׁחִפַּשְׂתִּיךְ בַּשְּׁאוֹל שֶׁלָּךְ.
הִגַּעְתִּי עַד לַפִּשְׁפָּשׁ בַּחֲשֵׁכָה הִטֵּיתִי אֹזֶן.
לֹא הָיָה טַעַם לְהִתְקַדֵּם צַעַד נוֹסָף.
לְחוֹלֵל עוֹד אֻמְלָלוּת עוֹד זַעֲקוֹת שֶׁבֶר.
מוּטָב לְהַנִּיחֵךְ בְּעוֹלָמֵךְ הֶחָדָשׁ-יָשָׁן.
מָקוֹם שֶּׁאֵין בּוֹ חֵרוּת אַךְ מְנַגְּנִים דְּבַר-מָה בָּרֶקַע.
וְאִם אֵין אַהֲבָה יֵשׁ כְּלָלִים וּפְרָסִים.
וברור שאין טעם, וברור שמוטב היה להניחה, אבל ברור גם שעד לפשפש הוא כן הגיע ועצר את עצמו בכוח, והוא משנן לעצמו עכשיו כמו מנטרה את שלוש השורות האחרונות, מרדים את עצמו בקללות (אם לשאול שוב משפט מוולך).
הרבה פעמים עם ויזלטיר, ואני מבחינה בכך גם עכשיו, עם כל נגיעה-חוזרת בספר החדש, אני מייחלת בסוף הקריאה שהוא היה גומר את השיר שורה קודם. מכיוון שזה קורה הרבה, אפשר לבדוק את האפשרות לסמן את זה כתבנית, חלק מאסטרטגיה קבועה ומכוונת ביחסיו (הסאדו-מזוכיסטיים, אמרו את זה לפניי) של המשורר של ויזלטיר עם קוראיו.
אם להגיד את זה כרגע קצת בגסות, כסקיצה ראשונית, אם הוא היה גומר את השיר ב"אַךְ מְנַגְּנִים דְבַר-מָה בָּרֶקַע", זה היה אמנם לא ממש נעים, אבל עדיין בתחומים ה"נתן-זכיים" של ההוויה. ויזלטיר תמיד ילך עוד צעד, אל ה"וְאִם אֵין אַהֲבָה יֵשׁ כְּלָלִים וּפְרָסִים", יעלה את הטמפרטורה בעוד כמה עשרות מעלות, מאירוניה חרישית ועל כן גם פייסנית-משהו, אל הסרקאזם ואל הכאב הגלוי. הכאב שלו כמובן. אבל אצל ויזלטיר, וגם כאן נדמה לי שמותר כבר לנסח את זה כנורמה כללית, לא נקבל יותר מהצצה אל כאבו של המשורר ואל התהליכים שהביאו אותו עד הלום, בין השאר גם לאלה שחוללו את האקט השירי. הוא יגרום לנו לחוות וללמוד את הכאב שלו לא דרך וידוי מפורט אלא דרך מסלול הייסורים שהוא יעביר אותנו כקוראים, דרך תהליך הקריאה שלנו והכאב שנחווה במהלכו, בלתי צפוי ועל כן חריף תמיד, מזנק עלינו פתאום תוך שאנחנו תועים בסמטאות הרטוריקה הויזלטירית המשוכללת, סרקסטית ויבשה כבר, הוא את התהליך שלו כבר עבר, לא יאוורר את כאביו לנגד עינינו*, האירוניה של זך נראית ממש כמו התחנפות בהשוואה לזה. (ובטח גם זה כבר נכתב, אבל לאושרי זה אינו מאמר אקדמי. בכל זאת אני מפנה ליתר ביטחון ומן הזיכרון למאמר של לאור על ויזלטיר בספרו "אנו כותבים אותך מולדת", אחד הקולעים שנכתבו על ויזלטיר, אני מהמרת שהוא משוקע בדבריי).
עוד אכתוב על ויזלטיר, ועל הטון והמוזיקה שהם רק של ויזלטיר, על אף מבשריו ולמרות ממשיכיו. גם אם רק לעצמי, עוד אכתוב. (האם זו נבואה, ברכה או קללה?)
העיקר שלמאיר ויזלטיר "יש סימפתיה", ככתוב על יריעות הבד האומללות הפרושות בין העצים של שדרות רושטילד, כחופה של עניים, כויטראז'ים צבעוניים.*
* הזדמנות לצטט עוד כמה שורות יפות של ויזלטיר המוקדם: "אֵיךְ הַמִּלִּים, הַמִּלִּים, הַמִּלִּים / אֵיךְ הַמִּלִּים אֲחֵרוֹת בְּתוֹכִי / מִמַּה שֶׁאַתֶּם יְכוֹלִים לְשַׁעֵר / כְּשֶׁאַתֶּם מַבִּיטִים בִּשְׂפָתַי אוֹ בְּמִצְחִי / אוֹ מְנַחֲשִׁים בְּרִצּוּד שֶׁל עֵינַי. / לֹא אֲגַלֶּה לָכֶם אֶת אַהֲבָתִי / וְלֹא אַכְבִּיד עֲלֵיכֶם בַּשִׂנְאָה / שֶׁשְּׁמוּרָה בִּשְׁבִילְכֶם, וְאֶת רַחֲמַי / לֹא אֲאַוְרֵר לְנֶגֶד עֵינֵיכֶם. // אֲנַחְנוּ יְכוֹלִים לָשֶׁבֶת פֹּה / וַאֲנַחְנוּ יְכוֹלִים לָלֶכֶת שָׁם, / יָדֵינוּ נִלְחָצוֹת וְחִיּוּכֵינוּ נְבוֹנִים / וְהַבְּלוֹף מֵעַל רָאשֵׁינוּ כְּוִיטְרַזִ'ים צִבְעוֹנִים." ("איך המלים", קיצור שנות השישים, עמ' 47).
רשימה יפה
תודה! 🙂 ברוכה הבאה
תודה.
הגיגים:
1. יש אהבה; אבל כשהיא מתמהמהת – אפשר להתנחם גם בפרסים …
2. יש קסם רב בספר או בסרט שזוכרים במעורפל, במשקפי ראיה שלא לגמרי מתאימים, בחלומות שלא לגמרי התגשמו עדיין; ואין כמו אהבה שלעולם לא תמומש …
3. ההיא – מוטב להניחה בעולמה.
4. המתיקי את ימיך בנדיבות, בלא רגשות-אשם.
5. וזאת יכולה להיות התחלה מדהימה לשיר:
"כבר לא כל כך חדש, אני יודעת,
אבל אני אטית כשזה מגיע לשירה …"
חיבוקים.
תודה לך…. [שמת לב לפרצוף שהתוכנה ארגנה לך? די דומה לא?] 🙂
1. שונא מתנות יחייה.
2. הרבה קסם… לכן, וכו'.
3. אכן, ואם גם ויזלטיר אמר – נעשה ונשמע.
4. אמן.
5. אה, הממ…..
מוזר טלילה,
אני גם ראיתי את הסרט הזה נורא נורא מזמן,
ואני גם חושבת שהייתי צעירה מידי בשביל
להבין באמת על מה הוא,
אבל נדמה לי שהיא התאבדה כי האהבה שלו
היתה כלא בשבילה, ואם לדייק, לא אהבה
כי אם אובססיה קנאית מטורפת…
מעניין.
ובעניין השירה אני עוד מתבלבלת, בין
מה שטעים לי למה שקשה לי
ולא יודעת אם אני יכולה
או אם צריך להכריע.
לא צריך, אבל לטעמי שירת אמת לא יכולה להיות "טעימה", לא ממש, או לא במובן הפשוט של המלה. אבל זה כיף להמשיך לדבר על מה היא שירת אמת בכלל, אז אני מוסיפה סימן שאלה לסוגריים.. 🙂
אשר לסרט – אאוצ'… מקווה שאת טועה.. 🙂 אם ראיתי אותו בערך בזמן שהוא יצא, הייתי בת 14.. מה שיכול להסביר כמה דברים, אולי.
יפה מאוד
תודה!
איזה יופי של רשומה, תודה. (וכמובן שאי אפשר לא לחשוב אקטואליה על קללת "אם תרצו אין זו אגדה).
וואו, תודה לך. ובדיוק.
(מצאתי על קיר של שירותים וריאציה נאה על קללת "אם תרצו", משהו בנוסח – טוב, לא רוצים לא צריך. נו, לא רוצים בכל זאת?… קצת?…)
אני מאד אוהבת לקרוא אותך.
והציטוט של וולך הרג אותי. וגם ויזלטיר.
תמי, איזה כיף שאת קופצת לכאן. ותודה, תודה.
ווולך, כן – התפלקו לה כמה ציטוטים שווים, אין מה לומר…
הי טלי,
אהבתי מאוד את החלק הראשון, שיש בו משהו סהרורי, כלומר: כאילו צפית בסרט בחלום. אני לא זוכר אם ראיתי או לא ראיתי את הסרט. זכור לי משהו. במיוחד עם הטייפ קסטות הערבי. אני גם חושב שאני זוכר כמו מיכל.
אבל לא ממש בטוח.
מויזלטיר אני מחבב כמעט אך ורק את 'קיצור שנות השישים', ואת ספרו הטוב ביותר בעיניי: 'דבר אופטימי, עשיית שירים'. מאז 'מוצא אל הים' ואילך התייאשתי משירתו (עוד ועוד מאותו הדבר במינונים הולכים ופוחתים של שירה ראויה), וכמו ספריהם המאוחרים של זך ואבידן, איני מוצא בהם טעם ממש.
אי… כואב לשמוע. מוצא אל הים הוא ספר נפלא בעיני, כך גם מכתבים ושירים אחרים, גם את מחסן אהבתי וגם הספר החדש הולך ונהיה יותר ויותר חזק. ואבידן האמצעי והמאוחר מרתק ומדהים (לגבי זך אני נוטה להסכים…). העמדה שלך די רווחת, ואני מקווה שאצליח מתישהו לתרום להפרכתה. ואם לא, אז לא.. דבר אופטימי אכן ספר מצוין מאוד (אגב את קיצור שנות אני לא כ"כ אוהבת, רק שירים מסוימים בו).
לגבי הסרט, התאפקתי לא לחזור ולהגיב, כי חלק מהתיאור ומהזיכרון הוא גם כבר פרשנות, ומי יכול לטעון שהפרשנות שלו נכונה יותר, אבל הלכו ובצבצו עוד סצנות שמחזקות כמדומה את הוורסיה שלי (אם כי כמובן זה לא סותר את אופציית האובססיה) ומכל מקום סופו של הסרט מעלה את האפשרות שהספרית השנייה לא היתה אלא פנטזיה (אף שהאפשרות שהפנטזיה נעשית ממשות ושסופה הוא בדיוק כמו סופה של ה"אורגינלית", הספרית מהילדות – זו אפשרות חזקה עוד יותר בעיני. מצאתי ניתוח פסיכואנליטי של רות גולן על הסרט, בהקשר של פנטזיות, שם היא טוענת שאפשר להבין את הכול כפנטזיה – אולי אפילו כפנטזיה של הילד, אבל זה בעיני פחות מעניין מהדיון ברצון, ובקללה של רצון "חזק מדי").
סליחה על התגובה הארוכה מדי, ותודה לך… כרגיל.
…והמשכתי להצטער, בדרך הביתה, על שאתה לא אוהב את "מכתבים ושירים אחרים", לפחות את הספר הזה, היפה כל כך בעיני. ואם לגזול עוד קצת מקום ולהרחיב למשהו יותר עקרוני – אני חושבת שמה שקורה (ולא יכול להיות אחרת, בעצם) זה שאנחנו (הקוראים, בכל תקופה ותקופה) לוקחים מהמשוררים את הדברים שאנחנו נזקקים להם, ותוך כדי מקטלגים אותם – כל משורר והדבר האחד (בד"כ הראשון) שהוא נתן לנו. ואנחנו חוזרים אליו כדי לקבל את זה, וממשיכים לראות בו את הדברים האלה גם כשהוא כותב דברים אחרים. גם אני פה מביאה את ה"ויזלטיר" שבויזלטיר, משתמשת בדברים המובהקים שהוא נתן, למרות שיש הרבה פנים אחרים, מרתקים ועדינים ויפים ומה לא. למשל בספר הזה, מכתבים (שהירשפלד כתב עליו נפלא, אגב).
שועי, אי-אי-אי יום אחד נדבר בשירתו של ויזלטיר רבות! מה שכן, טלי, מצאתי את עצמי כקוראת שלך ברשימה הזו חווה את אותה התאדשות:
הָעָיִן לֹא תִּבָּקַע לְמַרְאֵה הַגּוּף הַמְרֻטָּשׁ. עַל-פְּנֵי הַזְּוָעָה
הִיא עוֹבֶרֶת כְּיָד
מְלַטֶּפֶת חָתוּל
בְּלִי מֵשִׂים.
השלמה עגומה של מי שנואש מ"להתקדם עוד צעד נוסף", כלומר החוויה של מה שממתין בסף שמעבר הוא אומללות וזעקות שבר.
אבל כן, השיר על אוורידיקה נפלא, וכמו שחיכה שם בשבילך, חיכה שם עבורי. יש בו רגע של התרוננות
אולי ההתאדשות שלי קשורה גם להיכרות הקרובה עם החומרים שמקישים בראשי עד הסמרטטות הבשר (ר' 'קח שירים'). אני חושבת שהפן הזה בשירה של ויזלטיר, ממופה יפה, עד כמה שייאוש יכול להיות יפה (וגם על זה יש לויזלטיר שיר, במחסן, על הייאוש האדום והייאוש הלבן). . אגב, לאור מסיים אותו מאמר-רשימה ברמז מואר ולבן של חלב אם. אולי מעניין היה להמשיך מאיפה שהפסיק ולהתעכב דווקא על המואר בחוויה הויזלטירית.
אוי, איזה פרצוף מצחיק יצא לך!!
ואני מקווה שההתאדשות מתייחסת רק לשירים של ויזלטיר ולא לרשימה שלי.. 🙂 [נו, זה היה מתבקש]
הערה מבריקה, אגב. אישית נלפתתי לעניין המוזיקה, ואני מאיימת פה ושם לכתוב על זה (הכול כדי לא לשבת סוף סוף על נושא המחקר האמיתי… סתם, הכול קשור הרי) אבל זה לא סותר, ואולי יכול להיות מפתח פורה דווקא.
ו- הערה אחרונה ואז באמת אסתום (לא אפרש – טוב די כבר עם הציטוטים מויזלטיר, שה שקט כבר) – אני מקווה שברור שהבאתי לרשימה הזאת שני שירים שפשוט התקשרו לי אסוציאטיבית, לא פחות ולא יותר.
טלי וכרמית יקרות,
על שירת ויזלטיר יש טעם לדבר. אבל אני משוכנע שכבר הבנתן שאי-אפשר לגרום לי להתאהב בשירה פוליטית (מכל סוג שהוא). טלי אני מסכים כי ב-"מוצא אל הים" ויזלטיר עדיין במיטבו, אבל איפהשהו שם בהמשך, ואת ההתחלות אפשר לראות כבר ב'מוצא אל הים' הפסיקה אצלו המוסיקה.
ועדיין גם במיטבו, אני מעדיף את יאיר הורביץ הרבה-הרבה יותר.
רוצות לדבר על ויזלטיר, בשמחה וששון, אפשר לנסות לכתוב כל אחת/ד באתרה/ו
רשימה על שיר אהוב של ויזלטיר ולהתחיל משם.
כרמית, טלי צודקת, אם זכרוני אינו מטעה אותי, את מעט פחות משולשת במציאות.
ולשתיכן, לאחר הדברים, אני חושב שאני הולך לתת למכתבים ושירים אחרים עוד הזדמנות…
🙂
הידד.
הידד על הידד. נחכה טלי לרשימה שלך על המוזיקה, ואם תכני המוזה, או תנשוף באוזני, אולי גם אכתת יום אחד שורה לשורה – כבר הבטחתי ולא קיימתי לכתוב על הסונטות והמרודים
ושועי, אני לא מופתעת מכך שהורביץ הוא כוס התה שלך [וראו! חזרתי להיות אדם ולא משולש מן היישוב]
much better, indeed
ואכן
ומרודים פה לידי, נראה לי שקיבלנו פה יופי של הזדמנות להרים את הכפפה (או להנחית את ההרמה, וכולי)
היי טלילה, (מבקש רשות לעלות לסיפון). ישנה בתאור הסרט המשוחזר, כמו ברשימה היפה, לעניות דעתי הבלתי קובעת, איזושהי תפיסה של האהבה שממש כף להיות איתה. אלא שבעצם הסרט (והחיים) אומר את מה ששר לנו ז'ורז' מוסטקי בשירו "את חירותי", שיש בה באהבה גם סוג של אובדן חירות. לכן היא מתאבדת, כדי להימלט מסוהר אהבתו:
את חירותי,
שמרתי לי אותך
כמו כוכב בסער
את חירותי
עזרת לי לעמוד
בכל כאב וצער.
ולצעוד בדרכי גורלי
עד תבוא גם עלי השלכת
ולרקום חלומות על קרני הלבנה
וללכת ללכת.
את חירותי
למען רצונך
את שבועותי הפרתי,
את חירותי
לשמור בריתי איתך
את חולצתי מכרתי.
סבלתי הרבה וכאבתי בלי די
רק למען אימון בי תיתני
נטשתי ארצי וטובי ידידי
ושלך רק הנני.
את חירותי
הורית לי לוותר
על תפנוקים ונועם
את חירותי
לימדת את ליבי
גם בבדידות לשמוח.
את שלימדת אותי לחייך
למראה הרפתקה שחלפה לה
ללקק את פצעי במסתור ולקום
וללכת לי הלאה.
את חירותי
בלילה קר אחד
הפרתי את בריתנו
כך לבדי
ערקתי מהשביל
עליו פסענו שנינו.
בגדתי בך, חירותי הטובה
אל הכלא פסעתי בצער
אל הכלא החם אשר שמו אהבה
נאספתי כמו נער
וסוהרת יפה בתנועה רחבה
נעלה את השער.
welcome aboard! 🙂
הו, כן, בלתי נשכח, השיר הזה, במיוחד עם חווה. http://www.youtube.com/watch?v=Ktd–7OVL7E
ועם זאת, ומבלי לפגוע כמו שאומרים בצדקת הטענה – שלך ושל מיכל לפניך (על האובססיה וכו'), בזיכרון שלי – שהוסיף ושלה עוד סצנות ושברי-סצנות בעקבות ההערה הזאת – היא עושה את זה לא מהסיבה הזאת, ועוד מספיקה להוסיף ליבול הסצנות הארוטיות עוד אחת אינטנסיבית וחפוזה ממש לפני שהיא רצה מהמספרה החוצה אל תוך הלילה (ככה לפחות אני זוכרת את זה…). יותר מתחושה של אומללות בשבי החוויה היתה של פנטזיה סגורה ומושלמת מדי, שלא יכולה להמשיך ולהתקיים כך, או שרוצים להשאיר אותה כך ולכן היא צריכה להיות קצרת ימים. משהו כזה.
רשימה ודיון מרתקים, תודה לך, טלי (או שמא מותר לי מבלי להכיר אותך ממש פרט לכמה ממילותייך, לקרוא לך טלילה?)
ידוע לי שנכתב כבר על יופי במנותק מהפנטזיה האובדנית אבל האם יופי מנותק מאובדן יכול להתקיים באמנות (דהיינו קולנוע כתיבה וכו') האם כל מה שכואב ויפה סופו להשתומם ולנתק את הפנטזיה לחלוטין מן המציאות? האם רוב מה שיפה מתאר לרוב חוויה של אובדן (אפרופו גם לינץ' ומולוהולנד דרייב העוצמתי)? מקווה שאני ברורה. המדיום שאני מתבטאת בו לרוב הוא יותר ויזואלי, על אף שגם אני כותבת.
הנה לינק לחלק מסרט הגמר שלי בלימודים (שלוש שנים ago):
http://www.sendspace.com/file/7af3ps
אני נשארת מסתורית כרגע, מבחירה.
הדיון על הקולנוע והשירה (מדהים אותי ששניהם מתחברים אבל בדרך כל כך שונה) עשה לי חשק שתראי את זה. זה רק שליש מהסרט הרשמי.. הסיפור מתתפתח ויזואלית ובסאונד לקליימקס מסוים אבל יש לי הרגשה שגם משליש אפשר להבין במה הוא עוסק.
(אגב, תוקפו של הלינק הזה הוא כמה ימים בלבד)
אני חושבת שבגדול קשה לפספס שהחוויה המוחלטת שבאהבה היא היופי האבסולוטי והאובדן האבסלוטי, ואני תוהה לגביי עצמי ובכלל האם אפשר ליצור ממקום של חוזק והתגברות ומבלי להפוך את הדיון הזה לספציפי או פרטי אני חושבת שמקום העצב והאובדן מתחיל לאבד את מקומו באמנות ולקבל חיזוק ב- וכעוצמה של התקומה ממנו (רק שללא העניין עם האובדן אין בעצם תקומה.. באופן אירוני). טוב, זה בכל אופן התסריט הבא שאני עובדת עליו. לא בטוח מה תחווי מההתבוננות בסרט שלי(אם תבחרי כמובן, לצפות בו) אבל מעניין אותי לדעת מה את חושבת באופן כללי על מה שאני אומרת.
הו, שלום לך! התגובה שלך חיכתה בספאם משום מה, אני מצטערת. מקווה שתחזרי לכאן ונוכל להמשיך לדבר. אני חושבת שאני מבינה מה את אומרת… אבל לא לגמרי בטוחה. אשמח אם תרחיבי עוד, ואני ניגשת ללינק שלך כעת…
….ועכשיו גם ראיתי. וואו, איזה יופי. (ואפילו פסנתר יש שם..) אפשר להבין על מה מדבר אבל אני רוצה לראות עד הסוף… אפשר?
(ותודה לך, לא הספקתי להגיד קודם)
בשמחה!
אשלח לך את הלינק לסרט המלא במייל (אישית אלייך, מפחד לגניבה- זכויות יוצרים וכו') בהזדמנות הקרובה, הוא טיפה'לה כבד.
לפסנתר גם אני אחראית, משהו שהולחן על-ידי בגיל 14 ועובד מחדש בגיל 26, לפרויקט הזה.
לגביי האהבה נראה לי שאת מתייחסת (לפחות כאן, אין לי יומרה להכיר את חייך האישיים) לאהבה באופן בלתי מנותק מאובדן. כאילו שההשלכה האמיתית של אהבה היא שנאבד משהו, מישהו או את עצמנו.
השאלה היא האם את חושבת שיכול להיות שהאהבה שינתה צורה יחד עם התפתחויות אנושיות כאלה או אחרות? האם יכול להיות שאהבה שראית בסרט הישן היא לא אותה האהבה שבאה לידי ביטוי היום? אני בטוחה שמעבר לכך שהתשובה היא אינדבידואלית, אם אנחנו חוזרים לנושא הדיון אז האהבה באומנות עדיין בימינו מתייחסת לאובדן לעיתים קרובות, האם יכול להיות שאהבה תצמח על רקע תקומה מאובדן, אהבה "נכונה", האם יש דבר כזה בכלל? האם סופה/תחילתה של כל אהבה לנבוט מאיזה מקום אפל ואובססיבי? האם אהבה שהיא לא עד כלות היא לא אהבה? כי אני מאמינה כאדם וכיוצרת שזה לא נכון, אבל מצטייר מהדיון שיש בזה תמיד משהו מהצד האפל . אני חושבת שתביני יותר אחרי שתראי את שאר הסרט, אבל אולי אני שואלת כדי בעצם לנסות להתמודד עם כמה משהוים משלי. כי גם אני ראיתי וקראתי על אהבה שהיא נכונה, אבל מה שאני יותר רואה בשטח זו זוגיות נכונה, אבל ללא אהבה. או אהבה אמיתית ומכלה.
הרבה פעמים אני מרגישה שמשהו נכון יכול לצמוח אני רק תוהה עד כמה אמנות היא החיים בעניין הזה, במיוחד כאדם יוצר.
יש לי הרגשה שאני לא הכי ברורה, אלא הן רק שאלות בעיקר שאני מתמודדת איתן ברמה כזו או אחרת, ואולי הן יותר מידי אישיות..
הי שוב! 🙂 אשמח מאוד לראות את הסרט. את אומרת כל מיני דברים בו-זמנית, אני חושבת. עם חלקם אני מזדהה, אבל גם עם אלה שאני מזדהה אני לא בטוחה שאני מסכימה.
אני לא חושבת שהאהבה באמנות שינתה צורה מי יודע מה… כי האמנות הולכת אחרי התבניות הבסיסיות של הנפש האנושית, ואלה לא השתנו – עדיין הן כרוכות במכאוב באופן בלתי נמנע. אשר לסרט, מבחינתי – למרות שהאובדן מאוד בולט בו – לא זו הסיבה שהבאתי אותו, אבל נכון שיש בזה משהו מאוד טוטאלי, וגם אם היא לא היתה מתאבדת אלא פשוט עוזבת זה היה נחווה בעצם אותו דבר. הצד המשותף לזה ולסרט של לינץ' (בעיני) הוא האלמנט של הפנטזיה ואיך היא מתערבבת בחוויה של המציאות. אבל לשאלת החיבור בין אהבה גדולה לאובדן או למשהו אפל, או למשהו שיכול "להצטלם נהדר" אבל לא ממש מסתדר עם זוגיות נורמלית במציאות, נזכרתי בסרט הנפלא של לאו קראקס "הנאהבים מפריז", שאת בטח מכירה http://www.third-ear.com/p_prod.aspx?id=22176
שם הוא שואל מה טיבה של האהבה, אני חושבת, והאם אהבה אפלה כזאת (ואנוכית- במידה רבה) היא אהבה בכלל – ואולי היא האהבה בה' הידיעה. כלומר, זה מה שנדמה לי שהוא אומר, גם את הסרט הזה ראיתי מזמן מזמן…
[…] כמו שבולעים פרוזה – אם לחזור לרעיון שהתחלתי לגלגל בפוסט הקודם. שירה חזקה היא כמו יהלום: חומר אחר, לא מוכר, לא משהו […]
[…] טלי לטוביצקי, שפצחה זה מכבר בשתי רשימות משובבות נפש, קללת הרצון ופרק ב' והרשימה היפה אוֹר צָהֹב /אוֹר חָקִי אַפְרוּרִי […]